Menu weselne – w jaki sposób nie wpaść jak śliwka w kompot?

Wesele to jeden z najważniejszych momentów w życiu człowieka. Towarzyszy mu wiele emocji, uniesień i bardzo często wszechobecna myśl: “a jeśli coś się nie uda?”.

Idealnie, gdyby urządzić je tylko jeden, jedyny raz w życiu – z właściwą osobą u boku i ograniczając ilość stresu, nerwówki związanej z organizacją tak ważnego przedsięwzięcia.

W Internecie znaleźć można wiele poradników na temat tego: kiedy, gdzie, w jakim stylu zorganizować swoje wymarzone wesele. Ponieważ systematycznie pojawiamy się na weselach naszych gości, chcemy podzielić się z Tobą swoją wiedzą i doświadczeniem w kwestii menu weselnego.

Jak wygląda proces wyboru firmy cateringowej od A do Z?

Większość sal weselnych oferuje usługę gastronomiczną w pakiecie. Wtedy właściwie problem macie z głowy, jednak coraz bardziej popularnym trendem staje się wynajmowanie sali, idealnej do urządzenia wesela w stylu rustykalnym.

W takiej sytuacji będziecie musieli wybrać firmę cateringową. Pytanie tylko, czym kierować się, aby nie wpaść jak tytułowa śliwka w kompot?

  • sprawdźcie wolne terminy – patrząc w swój kalendarz podpowiadamy, aby cateringiem weselnym zająć się na pół roku przed wyznaczonym terminem wesela,
  • zapytajcie o opinię znajomych lub rodzinę, która w ostatnim czasie organizowała większe przyjęcie i korzystała z usług firmy cateringowej,
  • przypomnijcie sobie, czy uczestniczyliście w imprezie/ weselu, na którym jedzenie wybitnie Wam smakowało – jeśli tak, koniecznie znajdźcie na nich namiar,
  • sprawdźcie opinie w internecie – firmy cateringowe mają duże pole do popisu ale i ogromną konkurencję – zerknijcie, jak działają w social media, jak wyglądały imprezy, które współorganizowali oraz jakie referencje wystawiają im ludzie w sieci,
  • skorzystajcie z “test panelu”, czyli opcji degustowania zamówionych dań na wiele tygodni przed weselem.

4 najważniejsze rzeczy, o których musicie pamiętać wybierając jadłospis weselny

1. Wspólnie ze swoją drugą połówką wybraliście firmę cateringową lub kucharza, który tego dnia zadba o kubki smakowe Waszych gości, a więc dajcie mu się wykazać. Wybierzcie zatem kogoś, komu będziecie ufać w kwestii jedzenia. Pozwoli to skupić się Wam na innych, równie ważnych kwestiach. Zdajemy sobie sprawę, że dla Was to ten jeden, jedyny, wyczekiwany moment i wszystko musi być perfekcyjnie zaplanowane i zgrane. Weźcie jednak pod uwagę, że firma cateringowa zajmuje się tym zawodowo. To profesjonaliści, którzy uczestniczyli w wielu różnych imprezach i doskonale wiedzą, jakie smaki najczęściej przypadają gościom do gustu. Waszą fantazję i kreatywność wykorzystajcie na przykład przy dekoracji sali.

2. Każdą ofertę możecie zmodyfikować. Jasne – zarówno od restauracji, jak i firmy cateringowej dostaniecie gotowe propozycje menu, jednak każdą ofertę możecie przedyskutować, dopasować pod Wasze potrzeby i smaki.

3. Zasada “im więcej, tym lepiej” w przypadku menu weselnego niekoniecznie się sprawdzi. To, o czym musicie pamiętać dobierając potrawy w jadłospisie, to pora roku i temperatura na zewnątrz oraz gusta smakowe większości zaproszonych gości. Wyobraźcie sobie miny wszystkich wujków, którzy z utęsknieniem czekają na pysznego kotleta, ziemniaki i sałatkę warzywną, a tu nagle pojawia się gość, który na ich oczach przyrządza sushi lub owoce morza… 😉 

Najważniejsze to umiar we wszystkim i zapewnienie każdemu czegoś, co chętnie przekąsi. Z tego powodu często oferujemy tzw. otwarte bufety, które pozwalają na samodzielne komponowanie ulubionych dań. Jeśli wiecie, że któryś z gości jest na specjalnej diecie – poinformujcie o tym odpowiednio wcześniej kucharza lub firmę cateringową. 

“I ja tam byłem… miód i wino piłem” – czy tylko wódka?

Kolejnym elementem menu weselnego są alkohole oraz napoje bezalkoholowe.

Jeśli zdecydujecie się na zakup napoi na własną rękę pamiętajcie o tzw. korkowym, czyli opłacie za otwarcie butelki alkoholu i obsługę. Z naszego doświadczenia wynika, że właściciele lokali różnie do niego podchodzą – najczęściej wymagają opłaty w wysokości 10 – 20% od wartości wniesionych napojów. Z tego powodu warto wcześniej zorientować się, czy takie rozwiązanie będzie dla Was korzystne.

Przyjęło się, że na jednego gościa przypada 0,5l napoju wysokoprocentowego. Często po weselu para młoda zostaje ze sporą ilością alkoholu, jednak zawsze możecie umówić się z dostawcą na zwrot nadbywającego towaru. Co w sytuacji, gdy taka oferta Was nie obowiązuje? rozdajcie alkohol znajomym, którzy nie dotarli do Was w tym ważnym dniu.

Wesele to Wasza impreza, jednak nastrój gości na przyjęciu jest równie istotny. Zadbajcie, aby na stołach poza wódką pojawiły się również inne alkohole. Często proponujemy naszym klientom takie atrakcje jak pokaz barmański – to element imprezy, który zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych degustatorów drinków.

Latem warto pomyśleć o zimnym piwie lub kąciku z pysznymi, owocowymi lemoniadami.

Kąciki kulinarne – hot or not?

Jak najbardziej HOT. To coś, co zawsze przyciąga uwagę gości i powoduje, że o Waszym weselu opowiada się przez kolejne miesiące wszystkim znajomym. Jakie są najciekawsze pomysły na aranżację kącików kulinarnych?

  • Swojskie wędliny – to zawsze chwytliwy temat, no chyba, że cała rodzina jest na diecie wegetariańskiej 😉 Dobrej jakości kiełbasy, czy wędliny wędzone naturalnymi metodami nie tylko będą pięknie pachnieć i smakować, ale również mogą stanowić element dekoracji,
  • Słodkie przekąski – babeczki, ciasta, torty – wyglądają apetycznie, a smakują tak, że o kaloriach miło się zapomina. Możecie także zorganizować czekoladową fontannę i sezonowe owoce.
  • Bufet live cooking – jeszcze nie tak popularny, jednak budzący ciekawość. Na czym polega? Kucharze na oczach Waszych gości przygotowują posiłek. Świeżość, smak i show zapewnione!

To, o czym piszemy to tylko kropla w morzu możliwości, jakie są dostępne na rynku kulinarnym. Do pomocy wybierzcie kogoś, kogo obdarzycie pełnym zaufaniem, tak by w dzień wesela smakować pysznych posiłków, cieszyć się sobą nawzajem i Waszym świętem. 

Zależy Ci na pysznym cateringu weselnym? Skontaktuj się z nami pod numerem 537 357 077 albo napisz maila: poczta@cateringcieszyn.pl

Podziel się tym!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Łukasz Kocur <span>Właściciel</span>

Łukasz Kocur Właściciel

Dodaj tu swój tekst nagłówka

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Zapisz się na newsletter

Sprawdź kategorię:

Kategorie
To też Cię zainteresuje:

Wypełnij formularz, skontaktujemy się z Tobą